به گزارش روز چهارشنبه گروه علمی هاریکا از مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران جهاد دانشگاهی، در این تحقیق، پنج گونه باکتری مرجع شامل Lacticaseibacillus casei، Bacillus subtilis، Salmonella enterica، Staphylococcus aureus و Streptococcus mutans انتخاب شدند و میزان بقای آنها زیر نظر هر ۲ روش خشکسازی در بازههای زمانی سه ماهه و یکساله بررسی شد.
نتایج این مطالعه نشان داد که هر ۲ روش تا سه ماه توانستند بقای بالایی برای تمام گونههای مورد بررسی را فراهم کنند. اما در دوره نگهداری یکساله، تنها گونههای Bacillus subtilis و Lacticaseibacillus casei زنده ماندند و از میان آنها، فقط L. casei در روش خشککردن انجمادی به طور مؤثر بازیابی شد.
این مطالعه نشان میدهد در شرایط نگهداری کوتاهمدت، این روشها عملکرد قابل قبولی دارند، اما برای نگهداری بلندمدت، انتخاب روش مناسب وابسته به نوع باکتری است و خشککردن انجمادی در برخی موارد برتری دارد.
همچنین محققان تأکید کردهاند که اگرچه خشککردن معمولی به دلیل سادگی و هزینه پایینتر، گزینهای مناسب برای نگهداری کوتاهمدت نمونهها است، اما برای ذخیرهسازی بلندمدت، انتخاب روش مناسب باید با در نظر گرفتن ویژگیهای خاص هر باکتری انجام شود.
نتایج این مقاله که در مجله بینالمللی Microbiology, Metabolites and Biotechnology منتشر شده و میتواند به عنوان راهنمایی علمی برای مراکز تحقیقاتی، آزمایشگاهی و صنعتی در بهینهسازی روشهای نگهداری میکروارگانیسمها مورد استفاده قرار گیرد.