هوش مصنوعی به دقیقترین زبان مصنوعی جهان طعم چشیدن را آموزش داد
به گزارش خبرگزاری هاریکا به نقل از اینترستینگ انجینرینگ، یک سیستم پیشرفته هوش مصنوعی با بهرهگیری از یادگیری ماشینی توانسته است سیگنالهای شیمیایی مرتبط با طعمها را تفسیر و دستهبندی کند، حتی طعمهایی که پیش از این مشاهده نشده بودند. این دستاورد نوآورانه به دلیل توانایی عملکرد در شرایط مرطوب، نقطه عطفی در توسعه سیستمهای چشایی مصنوعی به شمار میرود و باعث شده است تا حس چشایی انسان به شکلی دقیقتر و واقعیتر شبیهسازی شود.
این دستگاه منحصر به فرد بر پایه لایههای اکسید گرافن در ساختاری نانوسیال طراحی شده است و برخلاف نمونههای پیشین که حسگری و پردازش دادهها را به صورت مجزا انجام میدادند، در این سیستم این دو فرایند به صورت یکپارچه در یک پلتفرم واحد ترکیب شدهاند. این طراحی نوآورانه باعث شده است که سیستم نسبت به زبانهای مصنوعی پیشین، کارایی و هماهنگی بسیار بیشتری داشته باشد.
اکسید گرافن که خواص الکتریکی مشابه گرافن خالص دارد، هنگام برخورد با مواد شیمیایی مختلف واکنشهای الکتریکی خاصی از خود نشان میدهد. محققان این پروژه، حسگر را با سیگنالهای ۱۶۰ ماده شیمیایی مختلف که نمایانگر طعمهای متداول هستند آموزش دادند.
این دادههای سیگنالی سپس به الگوریتمهای یادگیری ماشینی داده شد تا سیستم بتواند حافظهای از نحوه تأثیر هر طعم بر رسانایی ماده ایجاد کند. این فرایند یادگیری به شکلی دقیق نحوه پردازش سیگنالهای چشایی توسط مغز انسان را شبیهسازی میکند.
روش یادگیری به طور خاص طرز کار گیرندههای چشایی را تقلید میکند. تا پیش از این تصور میشد که انسان تنها پنج طعم اصلی شامل شیرین، شور، تلخ، ترش و اومامی را تشخیص میدهد، اما در سال ۲۰۲۳ طعم ششم به نام کلرید آمونیوم نیز به این مجموعه افزوده شد.
زبان مصنوعی ابداع شده در این پژوهش بر روی چهار طعم اصلی تمرکز داشته و موفق شده است با دقت ۹۸.۵ درصد آنها را شناسایی کند. هنگامی که ۴۰ طعم جدید نیز به مجموعه افزوده شدند، دقت تشخیص بین ۷۵ تا ۹۰ درصد قرار گرفت.
علاوه بر این، پژوهشگران این سیستم را قادر ساختند تا ترکیبهای پیچیده طعمی، مانند طعمهای موجود در نوشیدنیهایی مانند قهوه و نوشابه را نیز به درستی تشخیص دهد. این موفقیتها میتواند در آینده کاربردهای گستردهای در صنایع غذایی، پزشکی و فناوریهای پوشیدنی داشته باشد.